ARTIKKELIT

Sähköjärjestelmien turvallisuus ja verkkokauppojen haasteet: Mitä yritysten tulee tietää

Sähköjärjestelmien turvallisuus on keskeinen huolenaihe liikekiinteistöissä ja teollisuuslaitoksissa. Viime aikoina verkkokauppojen kautta ulkomailta ostettujen sähköasennustarvikkeiden määrä on kasvanut ja samalla myös turvallisuusongelmat ovat lisääntyneet. Tässä artikkelissa tarkastelemme verkkokauppojen asennustarvikkeiden haasteita ja esitämme, miksi valokaarivikasuojan kaltaiset innovaatiot ovat tärkeitä yrityksesi turvallisuuden kannalta.

Verkkokauppojen haasteet sähköasennustarvikkeissa

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL on ilmaissut huolensa verkkokaupoista ostettujen sähköasennustarvikkeiden turvallisuudesta. Halvan hinnan houkuttelemana tarvikkeita saatetaan tilata ulkomailta, usein ilman tietoa niiden toimivuudesta tai turvallisuusstandardeista. Tämä voi johtaa tilanteisiin, joissa esimerkiksi suojalaitteet eivät toimi odotetusti vikatilanteessa.

”Verkkokauppaostosten yhteydessä unohtuu usein vastuuasiat. Se taho, joka tuo sähkölaitteen Euroopan Unionin alueelle, on vastuussa laitteen turvallisuudesta,” toteaa STUL:n tekninen johtaja Esa Tiainen.

Sähkölaitteiden ja -asennusten aiheuttamat tulipalot ovat merkittävä turvallisuusriski. Suomessa syttyy vuosittain yli 2 500 tulipaloa sähkövikojen vuoksi. Yhdysvalloissa pitkään käytössä ollut valokaarivikasuoja alkaa yleistyä myös Euroopassa ja Suomessa. Tämä laite kytkee virran automaattisesti pois ennen kuin valokaari aiheuttaa palovaaran.

”Sähköiskuturvallisuus on Suomessa jo hyvällä tasolla, mutta paloturvallisuuteen pitää kiinnittää vielä lisää huomiota. Esimerkiksi valokaarivikasuoja mittaa ilmiöitä, jotka ilmentävät vikaantumista, kuten kipinöintiä,” Tiainen kertoo.

Valokaarivikasuojat ovat erityisen hyödyllisiä liikekiinteistöissä ja teollisuuslaitoksissa, joissa sähköjärjestelmät ovat monimutkaisia ja jatkuvasti kuormitettuja. Valokaarivikasuojat voivat estää sähköasennuksesta johtuvia paloja, jotka voivat syntyä esimerkiksi löysien liitosten tai kaapelin läpäisyjen vuoksi. Näiden suojien käyttöönotto on suositeltavaa, vaikka ne eivät vielä ole pakollisia kaikissa kohteissa.

Sähköasennusstandardi suosittelee valokaarivikasuojan käyttöä ja sähkökeskuksissa on valmius suojan käyttöön. Koska suoja ei ole pakollinen, jätetään se usein kustannussyistä hankkimatta. Kustannus lisäturvasta on kuitenkin pieni, sillä suoja maksaa noin 100–200 euroa

Miten Jyty-Sähkö voi auttaa?

Jyty-Sähkö on erikoistunut liikekiinteistöjen ja teollisuuslaitosten sähköasennuksiin ja -kunnostuksiin. Tarjoamme asiantuntevaa apua turvallisten ja luotettavien sähköjärjestelmien suunnittelussa ja toteutuksessa. Käytämme vain korkealaatuisia, turvallisuusstandardit täyttäviä asennustarvikkeita, ja suosittelemme valokaarivikasuojien käyttöönottoa osana kattavaa turvallisuusratkaisua.

Jyty-Sähkö auttaa varmistamaan, että sähköjärjestelmäsi on turvallinen ja valmis tulevaisuuden haasteisiin. Ota yhteyttä ja keskustellaan, miten voimme parantaa sähköjärjestelmäsi turvallisuutta ja luotettavuutta!

Scroll to Top