ARTIKKELIT

Innovaatio kohtaa kokemuksen: Jyty-Sähkön Joni Koivumäen kokemukset kärkimiehenä Solar Foodsin sähköurakassa

Jyty-Sähkö on erikoistunut liike-, toimisto- ja teollisuusrakennusten sähköurakointitöihin ja se hallitsee sähkötekniikan laidasta laitaan – niin perinteisissä sähkötöissä kuin kaikkein uusimmissakin teknologioissa. Jyty-Sähkön pääasiallinen toiminta-alue on Pääkaupunkiseutu. Kyetäkseen palvelemaan hyvin sähköistysprojektien tai vikatilanteiden tiukoissa aikatauluissa, palvelun tuottajan on hyvä olla lähellä asiakasta ja omata Jyty-Sähkö Oy:n tavoin myös riittävät resurssit. Läheisyys olikin ketteryyden lisäksi yksi keskeinen valintaperuste, kun ruokateknologiayritys Solar Foods valitsi Jyty-Sähkön sähköurakointikumppanikseen uuden tehtaansa eloktrolyyserin osalta. 

Ruokateknologiayritys Solar Foodsin uusi Factory 01 -nimeä kantava tehdas Vantaan Vehkalassa on alkanut valmistaa kevättalvella 2024 Solein-nimistä ruokaproteiinia kansainvälisen elintarviketeollisuuden raaka-aineeksi. Tehdas tuottaa eläinproteiinin korvaavaa proteiinia raaka-aineiden, sähkön ja hivenaineiden avulla.   Soleinin ympäristövaikutukset ovat vain noin 1 prosenttia lihan ja 20 prosenttia kasviperäisten proteiinituotteiden ympäristövaikutuksista. 

Solar Foodsin tehtaan sähköurakassa Jyty-Sähkön kärkimiehenä toimi sähköasentaja Joni Koivumäki, jonka ura Jyty-Sähköllä on nuoresta iästä huolimatta ulottunut jo kahden vuosikymmenen taakse. Hän on ollut Jyty-Sähköllä mukana heti ammattikoulusta valmistumisensa jälkeen. Joni muistelee, kuinka päätyi alalle. ”Aloitin täällä suoraan ammattikoulusta, ja täytyy sanoa, että homma on vienyt mennessään. Nyt olen tässä ollut jo kaksikymmentä vuotta, ja toivottavasti vielä jatkuu tulevaisuudessakin.”

Solar Foodsin projektiin Joni päätyi paitsi ammattitaidon myös sattuman kautta. ”Solarin tehdas rakennettiin aivan lähelle meidän yritystä, ja kun isompi sähköasennusfirma oli jumissa byrokratian kanssa, meidät kutsuttiin apuun. Ehkä siihen vaikutti sekin, että ollaan tässä ihan tehtaan lähellä ja päästiin heti hommiin.”

Joni kertoo innostuneesti osallistumisestaan Solar Foodsin innovatiivisen tuotantolaitoksen sähköasennuksiin, jotka tarjoavat näköalan aivan uudenlaiseen teknologiaan. Samalla hän pohtii projektin vaikutusta kestävään kehitykseen. ”Kyllä tämä on iso kysymys. Olen itsekin vähän niin kuin hukassa sen kestävän kehityksen kanssa. Tämä on hyvää kehitystyötä, kun testataan asioita, millä pystytään luomaan entistä ekologisemmin ravintoa tai uusia materiaaleja.”

Joni selittää, kuinka heidän roolinsa keskittyi sähkökeskuksiin ja johdotuksien vetoon, erityisesti elektrolyyserille, valtavalle laitteelle, joka kokonsa puolesta vei lähes koko sille varatun hallitilan.  ”Se oli kuin jättiläismäinen palapeli, jonka osia meidän piti yhdistää sähkön voimalla.” Projektin aikana Joni kohtasi haasteita muun muassa kaapelien määriin ja reittien suunnitteluun liittyen. ”Oli selvää, että heti alussa olisi pitänyt ymmärtää, että tilaa tarvitaan lisää. Keskuksia oli kyllä valmiina, mutta kaapelireittejä ei oltu huomioitu tarpeeksi.”

Yhteistyö Solar Foodsin tiimin kanssa sujui saumattomasti. Joni kiittelee pientä porukkaa ja erityisesti projektipäällikkö Mikko Lehmustoa. ”Se Mikko tietää teknisesti kaiken siellä ja on perehtynyt todella syvälle asiaan. Se oli hauskaa, että hän ei piiloutunut työpisteelleen, vaan oli aina paikalla ja valmis auttamaan.”

Vaikka tuotanto ei ole lopullisessa mittakaavassaan tehtaassa vielä alkanut, ovat alustavat testaukset sujuneet hyvin, ja asiakas on ollut sähköasennuksiin tyytyväinen. Joni odottaa innolla tulevaisuutta ja sitä, miten koko elintarvikeala kehittyy. ”On hienoa nähdä, mihin tämä tulee menemään. Jos Solar Foods pystyy toteuttamaan lupauksensa, tämä tulee olemaan huikeaa.”

Solar Foodsin projekti ei ollut Jonille pelkkä sähköasennusprojekti, vaan se avasi hänelle uusia näkökulmia teknologian kehitykseen ja kestävään tulevaisuuteen. Lisäksi Joni sai myös tärkeitä oppitunteja tulevaisuuden projekteja varten. ”Tulevaisuudessa osaan hahmottaa paremmin, kun näen sen hirvittävän suuren kaapelimäärän, että nyt täytyy suunnitella fiksusti.”

Joni muistelee projektiin liittyen myös hauskana hetkenä, kun projektipäällikkö esitteli kuvia vastaavista projekteista ulkomailla. ”Se oli kuin opettavainen kurkistus siihen, miten asiat olisi voinut tehdä paremmin. Joskus aikaisemmin tehtyjen virheiden näkeminen ja analysointi on parasta oppimista.”

Scroll to Top