ARTIKKELIT

Led-valaistuksen erilaiset sävyt käytännössä

Jyty-Sähkössä tiedämme, että led-valaistuksen suunnittelu edellyttää tarkkaa harkintaa valaisimien sijoittelun lisäksi myös oikean led-sävyn valinnassa. Sopiva sävy voi tehdä tilasta elävän ja tunnelmallisen, kun taas väärä sävy voi latistaa kokonaisvaikutelman. Led-valojen sävy ilmoitetaan kelvineissä, mikä kuvaa valon värilämpötilaa.

Kun puhutaan ”valkoisesta” led-valosta, se voi käytännössä tarkoittaa useita erilaisia sävyjä. Esimerkiksi valaisimet voivat näyttää lämpimän keltaisilta, neutraaleilta päivänvalon sävyiltä tai jopa erittäin kylmiltä. Tämä johtuu valon värilämpötilasta, joka ilmaistaan kelvineinä.

Yleisimmät led-sävyt ovat:

  • 2700 K (hyvin lämmin, hehkulampun kaltainen sävy)
  • 3000 K (lämmin, halogeenivalon kaltainen sävy)
  • 4000 K (neutraali, päivänvaloa muistuttava sävy)
  • 5000 K (erittäin kylmä sävy)

Kokemuksemme mukaan suosituimpia ovat 3000 K ja 4000 K sävyt. Lämpimämpiä sävyjä, kuten 2700 K, käytetään usein tiloissa, joihin halutaan luoda lämpöä ja kodikkuutta, kuten saunoissa. Kylmempiä sävyjä, kuten 5000 K, käytetään esimerkiksi tuotantotiloissa, joissa tarvitaan kirkasta ja tehokasta valaistusta.

Oikean led-sävyn valitseminen alkaa usein olemassa olevien valaisimien sävyjen kartoittamisella. Samassa tilassa toistuva yhtenäinen valon sävy luo harmonisen kokonaisuuden. Toisaalta, eri sävyjä voi käyttää tarkoituksellisesti luomaan eri tunnelmia eri aikoina. Esimerkiksi päivisin kirkkaampi sävy yleisvalaistuksessa ja iltaisin lämpimämpi sävy tunnelmavalaistuksessa.

LED-valaistuksella saadaan aikaan erilaisia tunnelmatiloja

Nykyään markkinoilla on myös portaattomasti säädettäviä led-valoja, joiden valkoisen valon sävyä voi muokata esimerkiksi vuorokaudenajan tai halutun tunnelman mukaan. Tämä on kätevä ratkaisu, jos halutaan joustavaa valaistusta ilman etukäteen tehtyjä päätöksiä värilämpötilasta.

Ammattilaisen apu led-tuotteiden valinnassa

Jyty-Sähkön ammattilaiset tietävät, että led-tuotteiden valikoima on laaja, ja valinnassa on tärkeää huomioida tuotteiden turvallisuus ja standardien mukaisuus. On myös hyödyllistä, että tuotteet ovat samaa sarjaa mahdollisten jälkitöiden helpottamiseksi. Yhteensopivuus taloautomaatiojärjestelmien kanssa on myös syytä selvittää etukäteen.

Oikean led-tuotteen valinnassa on tärkeää miettiä valaisimien kokoa ja määrää suhteessa tilan käyttötarkoitukseen ja ulkonäköön. Jyty-Sähkön ammattilaiset ovat valmiina auttamaan sinua löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivat led-valaisimet ja sävyt. Meillä on kokemusta erilaisten tuotteiden asennuksesta ja siihen liittyvistä erityispiirteistä.

Ota yhteyttä

Tarvitsetko apua sopivien led-tuotteiden tai led-sävyjen valinnassa? Ota yhteyttä Jyty-Sähköön ja annamme ammattilaisen neuvoja juuri sinun kohteeseesi sopivien valaisimien valinnassa. Laitetaan yhdessä valaistus kuntoon, suunnittelusta toteutukseen!

Scroll to Top