ARTIKKELIT

Loisteputkien myynti kielletään elokuussa 2023 – vaihda ajoissa LED-valaisimiin!

Elohopea on yksi vaarallisimmista ympäristömyrkyistä, mutta sen käyttö on ollut sallittua tietyissä valonlähteissä, kuten T8- ja T5-loisteputkissa. Tulevana kesänä tilanne kuitenkin muuttuu.

Euroopan unionissa elohopean käytöstä on asteittain luovuttu vuodesta 2006 lähtien, ja sen käyttöä on rajoittanut RoHS-direktiivi ja ekologisen suunnittelun asetus. Euroopan komissio on direktiivistä poiketen kuitenkin sallinut rajoitettujen aineiden, kuten elohopean, käytön tiettyihin tarkoituksiin. Valaistuksessa poikkeus direktiivistä on koskenut esimerkiksi T8- ja T5-loisteputkia, pienloistelamppuja ja halogeenilamppuja. Niiden käyttöä perusteltiin aiemmin sillä, että riittävän energiatehokkaita elohopeattomia lamppuja ei ollut saatavilla.

Nykyään T8- ja T5-loisteputket on helppo vaihtaa energiatehokkaisiin ja ympäristöystävällisiin LED-valonlähteisiin, eikä tälle poikkeukselle ole enää perusteita. Tästä syystä komissio on hiljattain muuttanut RoHS-direktiiviä siten, että suurin osa valonlähteitä koskevista poikkeuksista on poistettu direktiivistä. Käytännössä edellä mainittu direktiivimuutos tarkoittaa, että useat vielä yleisessä käytössä olevat valonlähteet poistuvat käytöstä jo ensi vuonna. T8- ja T5-loisteputket poistuvat markkinoilta 24.8.2023.

Onko teidän tiloissanne käytössä vielä loisteputkia. Nyt olisi aika ryhtyä muutostöihin ja vaihtaa ne energiatehokkaisiin LED-lamppuihin! Jyty-Sähkö Oy:lla on pitkä kokemus ”ledistämisestä”. Ota yhteyttä ripeästi, niin ehdit vaihdatuttaa meillä vanhan loisteputkivalaistuksen tähän päivään ennenkuin pimeys yllättää!

Lisää tietoa LED-valaistuksesta löydät tästä linkistä!

Scroll to Top